PGD Cerkno, Goriška c. 5, 5282 Cerkno

112 info@pgd-cerkno.si

Sponzorji

V soboto so nas obiskali iz podjetja Webo in Weber rescue. Predstavila sta nam zadnje novosti na področju hidravličnega orodja, ki se ga uporablja predvsem ob raznih tehničnih intervencijah in prometnih nesrečah. Orodja smo, ob veliko praktičnih nasvetov Milana Krofliča, preizkusili na dveh vozilih. Milanu in Nejcu se za vse prikazano cerkljanski gasilci lepo zahvaljujemo.

Spletna stran Webo

Spletna stran Weber rescue

Na tokratnih rednih mesečnih vajah smo postavili vrvno žičnico, opravili rokovanje z opremo za tesnenje iztekanja nevarnih snovi, na reki Idrijci pa opravili scenarija. Reševanje ponesrečenca iz vode in zajezitev izlitja nevarne snovi. Vaj, ki so trajale tri ure, se je udeležilo 28 operativnih gasilcev in pripravnikov.

V decembru je celotna operativna enota in starejši gasilci obnavljala znanje iz prve pomoči. Razdelili smo se v dve skupini. Prva je povzela nujna stanja, druga pa delo z nosili in kompletna imobilizacija poškodovane osebe. Prvi posredovalci pa smo v torek v organizaciji ZD Idrija obnovili tečaj prvega posredovalca.

V soboto smo v sodelovanju s podjetjem Eta, izvedli gasilsko vajo. Potekala je v kurilnici in kompresorski postaji podjetja. Oba objekta se nahajata za proizvodnimi halami DE termo regulator in DE plošča. Nad objektom se nahaja laboratorij s preizkuševalnico. Cilj vaje je spoznati prostore in naprave v kurilnici in kompresorski postaji ter dostop do objektov.

V soboto smo v sodelovanju s podjetjem Eta, izvedli gasilsko vajo. Potekala je v delovni enoti strojna. Sodelovalo je 27 gasilcev PGD Cerkno s petimi vozili in predstavnikom podjetja. V strojni je prišlo do delovne nesreče v DE strojna. Ob montaži koluta na odvijalni modul je le ta padel na delavca, ki je pomagal pri namestitvi. Ob prihodu na kraj so prvi gasilci zavarovali kraj vhodov in nesreče. Preprečen dostop preko mosta in dvorišča podjetja. Vodja intervencije je določil pomočnika v »vroči coni«, ki je vodil postopek dviga bremena s poškodovane osebe. Ob prihodu dodatnih gasilcev, se je določil vodja skupine za prvo pomoč ter vodja skupine za umik delavcev in pregled prostorov. V prvi fazi se je razbremenil kolut na poškodovanca in zastrlo pogled na samo nesrečo med umikanjem delavcev iz delovne enote. Dvig koluta se je opravilo z pnevmatskimi dvižnimi blazinami. Poškodovanca se je oskrbelo in z nosili preneslo do glavnega vhoda. Ena skupina je pomagala še drugemu delavcu, ki je oslabel. Zunaj objekta sta ostali dve skupini. Ena je bila logistika in pomoč pri prvi pomoči, druga pa logistika za oskrbovanje ekipe v »vroči coni« z opremo, ki so jo dodatno potrebovali. Od vozil do mesta nesreče je bilo cca 70 m dolžine. Osebo se je na koncu predalo v nadaljnjo oskrbo NMP.

Prvo soboto v juliju smo cerkljanski gasilci opravili redne mesečne vaje. Na treh točkah smo spoznavali delo z vrvno tehniko, prometno nesrečo in pretakanje vnetljivih tekočin.

PGD Cerkno smo tudi letos v sodelovanju z društvi GZ Cerkno na katerih teritoriju poteka trasa vsakoletnih taktičnih vaj organizirali že sedme vaje. Letošnje vaje so potekale prvo soboto (5.10.2019) v mesecu oktobru, ki je vsem poznan tudi kot mesec požarne varnosti.

To soboto smo cerkljanski gasilci zopet izvedli redne mesečne vaje za celotno operativno enoto. Zadnje, ki so bile tik pred izolacijo so potekale začetek marca. Nato je tudi naš gasilski vsakdan postal drugačen. Tri vaje smo opravili teoretično prek spletne pošte, kjer smo se izobraževali o posredovanju ob sumu na korona virus, prezračevanje zadimljenih prostorov, električni agregati in gašenje električnih vozil in sončnih elektrarn.

Včeraj v soboto 28.9. se je devet članov našega društva udeležilo skupnih vaj s PGD Idrija, ki je kot GEŠP (gasilska enota širšega pomena) odgovorna za posredovanje ob nesrečah v prometu ter nesrečah z nevarnimi snovmi na območju občine Cerkno. Tematika skupnih vaj so bile prav prometne nesreče, saj bo PGD Cerkno v prihodnjih dneh, glede na meddruštveni sporazum, skupaj z GEŠP PGD Idrija pričelo izvažati tudi na intervencije na območju občine Cerkno, ki so sicer v pristojnosti GEŠP.

Zadnji dogodki v občini

Tehnična in druga pomoč 21. 04. 2021 10:40

Ob 10.40 so gasilci PGD Cerkno s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Platiševi ulici v Cerknem, v katerem je bila onemogla oseba. Nudili so tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.


base-logo
Prostovoljno gasilsko društvo Cerkno
Goriška cesta 5, 5282 Cerkno
05 / 37 75 024
info@pgd-cerkno.si

Kontakt

POVELJNIK GASILSKE ENOTE

Sašo Tušar
031 470 520
saso.tusar@pgd-cerkno.si

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Danilo Sedej
041 780 579
danilo.sedej@pgd-cerkno.si

Bodite dobrodelni

Za naše delovanje nam lahko preprosto pomagate - tako, da z izpolnitvijo obrazca zahtevate, da se 0,5 % dohodnine nameni za financiranje Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno.