PGD Cerkno, Goriška c. 5, 5282 Cerkno

112 info@pgd-cerkno.si

V soboto smo v sodelovanju s podjetjem Eta, izvedli gasilsko vajo. Potekala je v kurilnici in kompresorski postaji podjetja. Oba objekta se nahajata za proizvodnimi halami DE termo regulator in DE plošča. Nad objektom se nahaja laboratorij s preizkuševalnico. Cilj vaje je spoznati prostore in naprave v kurilnici in kompresorski postaji ter dostop do objektov.

Prvo soboto v juliju smo cerkljanski gasilci opravili redne mesečne vaje. Na treh točkah smo spoznavali delo z vrvno tehniko, prometno nesrečo in pretakanje vnetljivih tekočin.

PGD Cerkno smo tudi letos v sodelovanju z društvi GZ Cerkno na katerih teritoriju poteka trasa vsakoletnih taktičnih vaj organizirali že sedme vaje. Letošnje vaje so potekale prvo soboto (5.10.2019) v mesecu oktobru, ki je vsem poznan tudi kot mesec požarne varnosti.

To soboto smo cerkljanski gasilci zopet izvedli redne mesečne vaje za celotno operativno enoto. Zadnje, ki so bile tik pred izolacijo so potekale začetek marca. Nato je tudi naš gasilski vsakdan postal drugačen. Tri vaje smo opravili teoretično prek spletne pošte, kjer smo se izobraževali o posredovanju ob sumu na korona virus, prezračevanje zadimljenih prostorov, električni agregati in gašenje električnih vozil in sončnih elektrarn.

Včeraj v soboto 28.9. se je devet članov našega društva udeležilo skupnih vaj s PGD Idrija, ki je kot GEŠP (gasilska enota širšega pomena) odgovorna za posredovanje ob nesrečah v prometu ter nesrečah z nevarnimi snovmi na območju občine Cerkno. Tematika skupnih vaj so bile prav prometne nesreče, saj bo PGD Cerkno v prihodnjih dneh, glede na meddruštveni sporazum, skupaj z GEŠP PGD Idrija pričelo izvažati tudi na intervencije na območju občine Cerkno, ki so sicer v pristojnosti GEŠP.

V decembru je celotna operativna enota in starejši gasilci obnavljala znanje iz prve pomoči. Razdelili smo se v dve skupini. Prva je povzela nujna stanja, druga pa delo z nosili in kompletna imobilizacija poškodovane osebe. Prvi posredovalci pa smo v torek v organizaciji ZD Idrija obnovili tečaj prvega posredovalca.

V torek, 24. septembra so v Osnovni šoli Cerkno izpeljali tehniški dan za šestošolce. Cerkljanskim šestošolcem so se letos pridruržili njihovi vrstniki z osnovnih šol Spodnja Idrija, Idrija in Črni Vrh. Tehniški dan je bil v znamenju prometa in prometne varnosti. Pri izvedbi poučnih delavnic so sodelovali policisti s Policijske postaje Idrije, zdravstveno osebje ZD Idrija, Gorska reševalna služba, predstavniki Avto moto zveze Slovenije, z odlično ohranjenim starodobnim vozilom pa se nam je predstavilo tudi cerkljansko društvo šoferjev in avtomehanikov. Svoja znanja in opremo je učencem predstavilo tudi PGD Cerkno in demonstriralo primer reševanja ponesrečenca v prometni nesreči.

 

Vir: O.Š. Cerkno

V soboto smo v sodelovanju s podjetjem Eta, izvedli gasilsko vajo. Potekala je v delovni enoti strojna. Sodelovalo je 27 gasilcev PGD Cerkno s petimi vozili in predstavnikom podjetja. V strojni je prišlo do delovne nesreče v DE strojna. Ob montaži koluta na odvijalni modul je le ta padel na delavca, ki je pomagal pri namestitvi. Ob prihodu na kraj so prvi gasilci zavarovali kraj vhodov in nesreče. Preprečen dostop preko mosta in dvorišča podjetja. Vodja intervencije je določil pomočnika v »vroči coni«, ki je vodil postopek dviga bremena s poškodovane osebe. Ob prihodu dodatnih gasilcev, se je določil vodja skupine za prvo pomoč ter vodja skupine za umik delavcev in pregled prostorov. V prvi fazi se je razbremenil kolut na poškodovanca in zastrlo pogled na samo nesrečo med umikanjem delavcev iz delovne enote. Dvig koluta se je opravilo z pnevmatskimi dvižnimi blazinami. Poškodovanca se je oskrbelo in z nosili preneslo do glavnega vhoda. Ena skupina je pomagala še drugemu delavcu, ki je oslabel. Zunaj objekta sta ostali dve skupini. Ena je bila logistika in pomoč pri prvi pomoči, druga pa logistika za oskrbovanje ekipe v »vroči coni« z opremo, ki so jo dodatno potrebovali. Od vozil do mesta nesreče je bilo cca 70 m dolžine. Osebo se je na koncu predalo v nadaljnjo oskrbo NMP.

V soboto smo imeli redne mesečne vaje. Spoznavali smo uporabo in delo z lestvami, ki jih imamo v društvu. Razdeljeni na tri točke smo opravili vaje s trodelnimi, stikalnimi in kljukastimi lestvami.

Zadnji dogodki v občini

base-logo
Prostovoljno gasilsko društvo Cerkno
Goriška cesta 5, 5282 Cerkno
05 / 37 75 024
info@pgd-cerkno.si

Kontakt

POVELJNIK GASILSKE ENOTE

Sašo Tušar
031 470 520
saso.tusar@pgd-cerkno.si

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Danilo Sedej
041 780 579
danilo.sedej@pgd-cerkno.si

Bodite dobrodelni

Za naše delovanje nam lahko preprosto pomagate - tako, da z izpolnitvijo obrazca zahtevate, da se 0,5 % dohodnine nameni za financiranje Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno.