Vaje in izobraževanja1. Cerkljanski gasilski rally

Skupinska slikaV soboto, 27.09.2014, smo člani PGD Cerkno organizirali operativne vaje GZ Cerkno, ki smo jih poimenovali »1. cerkljanski gasilski rally«.

Ekipe so se z vozilom odpravile na delovne točke izpred gasilskega v Cerknem do Zakriža, Gorij, Poč, Labinjskih leh, Labinj in nazaj v Cerkno. Gasilskega relija se je udeležilo 10 petčlanskih ekip iz GZ Cerkno in pobratenega PGD Žiri.

Na delovnih točkah so se morali člani ekipe spopasti z različnimi simulacijami posredovanja ob intervencijah, ki ga je vodja delovne točke predstavil vodji ekipe na način, kot so enote informirane v primeru intervencije. Več ...

Vaja-Travniški požar "Čela"

Travniski-pozar-april-2014V soboto, 5. Aprila je PGD Cerkno organiziralo vajo »Travniški požar v Čelo«. Poleg našega društva so na vaji sodelovala še štiri društva iz GZ Cerkno. Na vaji je tako sodelovalo 80 gasilcev iz PGD Cerkno, Plužnje, Planina-Čeplez, Novaki in PGD Šebrelje.

Več ...

Nenapovedana vaja - požar na gospodarskem objektu

Nenapovedana vaja

V nedeljo 13.10. so kmalu po 7. uri operativne člane prebudili pozivniki s sporočilom o gorečem hlevu na Cesti OF v Cerknem. Po hitrem izvozu z vsemi vozili smo opravili gašenje požara in preiskovanje prostorov. Ob enem je bilo potrebno zaradi obsežnosti požara in možnosti širitve ognja na sosednjo stanovanjsko stavbo in bližnji gozd pripraviti tudi napajanje vozil iz slabih 300 m oddaljenega rezervoarja, saj hidrantnega omrežja na tem območju ni. Ker je šlo vse skupaj za nenapovedano vajo smo ta del le nakazali, saj dostopa v sam rezervoar nimamo. Več ...

Vaja G.Z. Cerkno - dijaški dom

05Prvo soboto v mesecu novembru je potekala vaja celotne gasilske zveze Cerkno. Vaja je potekala na bivšem dijaškem domu. Stavbo katero večino v prihodnje povezujejo z mladinskimi dejavnostmi in večjim številom mladostnikov, kar pomeni, da je ob morebitni nesreči v stavbi lahko veliko ljudi, ki bi potrebovali našo pomoč. Kaj hitro lahko govorimo o množični nesreči, ki bi zahtevala vso razpoložljivo pomoč gasilcev, reševalcev... V cerkljanski gasilski zvezi je devet gasilskih enot, ki lahko posredujejo 24 ur na dan 7 dni v tednu in so vedno pripravljene na izvoz. Ob nesrečah večjih razsežnosti, ki se lahko zgodijo na območju celotne občnine, je potrebno aktivirati več enot hkrati, da zagotovimo potrebno tehniko in ljudi, ki bodo reševali nastalo situacijo

 

Več ...

Aktivnosti v oktobru

02Kot ponavadi smo bili v mesecu požarne varnosti, minulem oktobru, cerkljanski gasilci zelo aktivni. Najprej pa povejmo, da ta "gasilski" mesec še zdaleč ni namenjem samo nam, ki skrbimo tako za preventivo, izvažamo na intervencije, kot tudi za prevoze pitne vode, razna opravila in pomoč občanom. Ta mesec naj bo predvsem samokontrola Vam občanom, da si vsaj enkrat letno vzamete čas. Preprosto se lahko pregleda napeljava, tesnilo pri plinski jeklenki – naj bi se ga zamenjalo ob vsaki menjavi jeklenki, nabaviti gasilni aparat in še bi lahko naštevali (denimo Britanci imajo veliko preventivnih videov, pobrskajte na youtubu). Za svojo varnost lahko največ storite Vi sami!

 

 

 

 

Več ...

Dan odprtih vrat

009V soboto 8.10.11 smo imeli cerkljanski gasilci dan odprtih vrat, ki je potekal od 9. do 12. ure. Operativci smo razkazali gasilski dom, opremo in orodje. Prikazali smo gašenje požara v kuhinji z različnimi gasilnimi sredstvi ter napačno gašenje katere pa lahko terjajo usodne posledice.

 

 

 

 

 

Več ...

Požar v preizkuševalnici

001V soboto smo se na rednih mesečnih vajah odpravili v podjetje Eta Cerkno. Zagorelo naj bi v prostorih preizkuševalnice kjer se preizkuša grelce. Imeli smo podatke, da gori pralni stroj v prostoru pa naj ne bi bilo oseb. Izvedli smo dva notranjega napada s sprednje strani skozi delovno enoto grelec ter zadnje direktno na objekt, kjer se nahajajo prostori nesreče.Več ...

Vaja "POREZEN 2011" uspela

001Praznično soboto so cerkljanski gasilci, ki so združeni v Gasilsko zvezo Cerkno, proslavili na prav poseben način. Izpeljali so namreč atraktivno gasilsko vajo, s katero so do dobra preizkusili svojo črpalno opremo in cevi ter dokazali veliko znanja in enotnosti pri poveljevanju. S pomočjo zaporednega črpanja vode so namreč z izvira Zapoške vodo dvignili kakih 300 metrov višje, na sam vrh Porezna. Gasilsko vajo je ob odličnem vremenu spremljalo tudi veliko število planincev, saj je bila njena trasa izpeljana prav ob planinski pot z Medrc na Vrh Porezna. Poveljnik PGD Cerkno in idejno vodja vaje Jurij Čuk ob koncu ni skrival zadovoljstva.

 

 

Več ...

Gasilska vaja "Porezen 2011"

vajaporezen11Ob dnevu državnosti 25.6.2011 in hkrati 20 letnici samostojne republike Slovenije smo si v Prostovoljnem Gasilskem društvu Cerkno v sodelovanju z Gasilsko zvezo Cerkno zadali cilj, da izpeljemo gasilsko vajo verižnega sistema s črpalkami, črpanje vode iz najvišjega izvira na Cerkljanskem,potoka Zapoške na najvišji vrh hriba Porezen n.m.v 1630m v Cerkljanski občini. Na dolžini 1300 m in višinske razlike 300 m bo sodelovalo kar 9 gasilskih društev, PGD Cerkno, ter ostala društva iz gasilske zveze Cerkno z 9 črpalkami.

 

 

 

 

 

Več ...

Vaja gozdni požar v Gorjah 2011

06Vaja je bila izvedena v soboto 9.4.2011 v Gorjah ob 15:20 uri,ko so občani opazili požar in javili na regijski center za obveščanje Nova Gorica, ki je aktiviral PGD Cerkno in PGD Trebenče-Poče-Gorje preko pozivnikov. Cilj vaje je bilo
- preverjanje organiziranosti in usposobljenosti operativnih enote GZ Cerkno v danih primerih
- preveriti delovanje štaba za večje intervencije
- preverjanje medsebojnega delovanja enot pri večjih intervencijah
- preverjanje radio vez
Več ...

Vaja potres Idrija 2011

02

V Idriji je potekala velika reševalna vaja Potres Idrija 2011 v spomin na 500-letnico največjega potresa doslej na Slovenskem, ki se je zgodil ob Idrijskem prelomu. Reševalna vaja je bila zasnovana na predpostavki, da je potres v Idriji porušil del stavb v mestnem jedru, da je več ljudi zasutih in poškodovanih ter da so prekinjene električne povezave in vsa sodobna komunikacijska tehnologija.

V reševanje se je vključilo približno 300 reševalcev iz 24 enot – od gasilskih društev, policije, policijske helikopterske enote, gorske reševalne službe, vodnikov reševalnih psov, Rdečega križa, Zdravstvenega doma Idrija, Doma upokojencev Idrija, Psihiatrične bolnišnice Idrija, rudniških reševalcev, jamarjev in tabornikov do radioamaterjev, Radia Odmev ter najmanj 100 poškodovanih oseb. Pri reševanju je sodeloval tudi helikopter slovenske policije.

Vir: Radio Odmev

 

 

Več ...

Zadnje redne vaje operative v letu 2010

malaNa zadnjih rednih mesečnih vajeh v letu 2010 se je operativna enota PGD Cerkno odpravila na naš poligon na Kladje.

 

 

 

 

 

Več ...

Tehnične sobotne vaje

03Na mesečnih vajah celotna operativa PGD Cerkno vsako soboto obnavlja znanja različnih tematik. Tehnično reševanje je eno izmed njih. Posvetili smo se sklopu nesreč v prometu in požarov na vozilih v prometu.

 

 

 

 

 

 

Več ...

Vaja v podjetju Eta Cerkno

004Na rednih mesečnih vajah v septembru smo cerkljanski gasilci izvedli vajo na objektu stare Ete.Izvozili smo z GVC 16/24, AC 30/70, GVV-1, GVM-1 in PV1. Zagorelo je v prvem nadstropju proizvodnje hale, kjer so bile ujete osebe. Gasilci smo izvedli notranje napade skozi dva vhoda in preko trodelnih lestev skozi okno. Prva napadalna skupina je zaprla dva ventila in preprečila vstop vodika v stavbo. Ostale skupine so pričele z gašenjem požara in sprotnim reševanjem ponesrečencev. Pri vozilu GVV-1 so  bili bolničarji in celotna oprema za oživljanje in oskrbo ponesrečenih do prihoda nujne medicinske pomoči. Z vajo smo poskušali prikazati realni potek dogodkov in pregled samih ključnih točk, ki so potrbne pri uspešnem posredovanju gasilcev.

Več ...

Mesečne vaje v avgustu

04Avgustovske vaje so bile namenjene obnavljanju operativne sposobnosti za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

 

 

 

 

 

Več ...

Redne mesečne vaje

04Tudi tokratnja sobota je bila namenjena rednim vajam operative. Cerkljanski gasilci smo imeli nalogo, da izvlečemo vozilo, ki je zapeljalo s cestišča. Obnovili smo delo z vitlom, vrvno tehniko, saj se je bilo potrebno do avtomobila in ponesrečencev varovati pri spustu, ter obnovili tudi znanje prve pomoči, ki jo potrebujemo ob takšnih nesrečah. V zelo vročem junijskem dnevu smo tako obnovili znanja, pravilni pristop in izvedbo vseh nalog, ki so zahtevane od dežurne ekipe naše gasilske enote, ki kar nekajkrat letno posreduje ob takšnih nesrečah.

Več ...

Zadnji dogodki v občini

Feed URL not supported or can not load it.