Sponzorji gasilske TOMBOLE 2023

Pomaga nam:

ETA2

Skupina E.G.O. nagrajuje trud prostovoljnega gasilskega društva Cerkno. Uničujoče nevihte in poplave, ki so julija in avgusta 2023 prizadele Slovenijo, niso predstavljale le velikih izzivov za številne intervencijske ekipe na kraju samem, temveč so tudi povzročile veliko škodo na obstoječi opremi. V pomoč pri obnovi in v zahvalo vsem, ki so pomagali, se je vodstvo skupine E.G.O. skupaj z direktorjema podjetja ETA d.o.o. Cerkno Andrejem Grahom in Domagojem Matasićem odločilo podpreti Prostovoljno gasilsko društvo Cerkno z donacijo v višini 10.000 evrov. Z denarjem so kupili električni agregat, ki bo del novega gasilskega intervencijskega vozila. 

image

Andrej Grah, predsednik uprave, in Domagoj Matasić, član uprave podjetja ETA Tovarna d.o.o. (tretji in četrti z desne), donacijo predajata gasilski enoti Cerkno (z leve): Matic Lahajnar, podpredsednik, Danilo Sedej, predsednik, Sašo Tušar, poveljnik, in Primož Eržen, podpoveljnik PGD Cerkno.

 Andrej Grah in Domagoj Matasić sta, v imenu skupine EGO, donacijo pred kratkim osebno podarila društvu, ki ga vodi predsednik Danilo Sedej.

Andrej Grah: »Zelo nas veseli, da lahko z novim električnim agregatom prispevamo k lažjemu delu prostovoljnih gasilcev in izboljšanju operativne zmogljivosti.«

Gasilci PGD Cerkno smo za velikodušno donacijo podjetju E.G.O. in njihovemu proizvodnemu obratu (ETA d.o.o.) v Cerknem  neizmerno hvaležni!

 

 Fotografija: skupina E.G.O.

Zakorakali smo v leto 2023. Naj dodajo piko na i našemu preteklemu delu še številke.
V letu 2022 smo v PGD Cerkno izvedli 28 vaj; devet je bilo rednih mesečnih, pri katerih je sodelovala celotna operativna enota.
Na vajah je skupno sodelovalo 454 gasilcev. Povprečno število ur na posameznega gasilca oz. gasilko se je lani ustavilo pri 45.
Tudi v 2022 smo kar nekaj časa in energije posvetili izobraževanju. 12 gasilcev je znanje nabiralo na različnih tečajih po državi.
Enako število se jih je udeležilo usposabljanj v Izobraževalnem centru na Igu ter v Sežani. Tematike tečajev so bile različne,
prav tako njihovo trajanje.
 
Lani smo posredovali na 66 intervencijah.
 
Še nekaj statističnih podatkov:
• deset intervencij je trajalo več kot 12 ur;
• v 24 urah smo na dveh ali več intervencijah posredovali v sedmih primerih;
• najbolj obremenjena meseca sta bila marec z desetimi (10) in julij s petnajstimi (15) intervencijami;
• gasilci smo na intervencijah opravili 1214,1 uro;
• trinajstkrat smo čistili propuste, prali cestišča in črpali vodo;
• občanom smo prepeljali 280.000 litrov pitne vode.

Septembrske mesečne vaje so potekale v znamenju reševanju iz globin, reševanje iz zalogovnika sekancev, druga točka je bila namenjena nevarnim snovem,

postopek PIRS, označevanje con nevarnosti, postavitev dekontaminacijske cone oprema, tretja pa prezračevanju kjer smo ponovili nadtlačno, podtlačno in hidravlično prezračevanje skupaj z dimno zaveso.

V podjetju Eta Cerkno smo pripravili večjo vajo gašenja požara v kalilnici in posredovanju ob puščanju plina amonijak. Ob Evropskem tednu mobilnosti je bila izvedena prikazna vaja na starem trgu v Cerknem.

Tematsko smo prikazali delo gasilcev ob prometni nesreči in oživljanju, kjer so se lahko udeleženci v nadaljevanju tudi preizkusili. 

Gasilec se je udeležil osnovnega izobraževanja tehničnega reševanja na Igu. Dva člana heavy rescue na temo tehničnega reševanja v Mariboru. Kot redarji smo sodelovali na Pihn festu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na Brdu pri Kranju priredil sprejem v znak hvaležnosti gasilcem, predstavnikom vodstva intervencij in ostalim predstavnikom služb

ter srčnim posameznikom in prostovoljcem, ki so v tem letu sodelovali pri gašenju največjih požarov v zgodovini Republike Slovenije.

Sprejema so se udeležili predstavniki vseh organizacij, poklicnih in prostovoljnih, ki so sodelovale v intervencijah. S tremi člani smo se sprejema udeležili tudi gasilci PGD Cerkno.

 

Aktivirani smo bili na 6 intervencij.

Posredovali smo pri prometni nesreči, oživljali obolelo osebo, zaradi obilnejših padavin pa sanirali in preventivno pokrili zemeljski plaz. 

Redne mesečne vaje so bile tokrat namenjene delovanju ob prometni nesreči z večimi vozili in reševanju oseb iz vode. V poveljniško vozilo smo dodali dron, ki ga je v souporabo dal naš član.

Sodelovali smo na požarni straži. Ker se sušno obdobje nadaljuje smo v avgustu občanom  dostavili 35.000 litrov pitne vode.

Konec avgusta pa so nas razveselili z obiskom otroci, ki so si čas krajšali v poletnem varstvu.

 

Aktivirani smo bili na 9 intervencij.

Pomoč smo nudili oboleli osebi, posredovali ob vetrolomu, odstranjevali sršene in bili napoteni na požar električnega droga na stanovanjski hiši.

Na vajah smo se posvetili prvi pomoči, sodelovali na vaji reševalnih psov z gasilsko ploščadjo.
Kupili nekaj nove opreme za delo z vrvno tehniko. V Celju smo, skupaj z gasilci iz celotne gasilske zveze Cerkno,
sodelovali pri postavitvi pahljače s stikalnimi lestvami. Naša veteranka Cvetka, Zastava 640N,
se je na Celjskih ulicah družila s še ostalimi starejšimi gasilskimi vozili.
Ker je naš vozni park vedno v pogonu smo na treh izvedli tudi manjša popravila.
Pri gasilskem domu pa se je zaključila ureditev prostora, kjer je sedaj vse pripravljeno,
za enostavno pranje in čiščenje vozil.

Aktivirani smo bili na 12 Intervencij.
Žal je bil julij tudi v naši enoti zaznamovan s katastrofalnim požarom na krasu. Na pomoč smo izvozili 9 krat, skupno je na intervenciji sodelovalo 23 gasilcev.
Izvozili smo na tehnično in delovno nesrečo;
In bili poklicani, da se na glavnem trgu kadi iz stanovanjske hiše, kar se je pozneje izkazalo, da je za dim kriva zabavna prireditev kjer je dim na odru dobrodošel.

Junijske redne mesečne vaje so, kot ustaljeno, potekale na treh točkah tematsko razdeljene na:
Ujeta oseba pod tovornjakov, delo z dvižnimi blazinami;
Izdelava enostavne vrvne žičnice za dvig koritastih nosil, ter transporta;
In delo s penilom, gasilskimi armaturami ter delo z ročnikom.

Srečali smo se tudi prvi posredovalci in ponovili TPO. Izvedli smo izobraževanje in preizkus delovanja zaščitnih pregrad water gate,
ki ga zastopa podjetje Vistler. Izvedli smo postavitev, spenjanje dveh pregrad in na koncu demontažo.
Vse je potekalo pred gasilskim domom in na reki Cerknici. Izobraževanje sta vodila dva predstavnika podjetja Vistler,
ki se ga je udeležilo 16 operativnih gasilcev PGD Cerkno.
Skupaj z G.Z. Idrija in OGP Žiri smo se udeležili največjega gasilskega sejma na svetu Interschutz v Hannovru.

V juniju smo posredovali na devetih intervencijah:
enkrat ob vetrolomu;
osemkrat smo nudili tehnično pomoč.

Splošni podatki

Prostovoljno gasilsko društvo Cerkno
Goriška cesta 5, 5282 Cerkno
05 / 37 75 024
info@pgd-cerkno.si

TRR: SI56 0475 2000 0473 119
ID za DDV: 72759364

Kontakt

POVELJNIK GASILSKE ENOTE

Sašo Tušar
031 470 520
saso.tusar@pgd-cerkno.si

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Danilo Sedej
041 780 579
danilo.sedej@pgd-cerkno.si

Bodite dobrodelni

Za naše delovanje nam lahko preprosto pomagate - tako, da z izpolnitvijo obrazca zahtevate, da se 0,5 % dohodnine nameni za financiranje Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno.